top of page

registratie

 

Literatuur 

​

Wordt iedere time-out geregistreerd of niet?
Dit hangt af van de school. Bij sommige scholen gaan ze de ouders verwittigen, bij andere is het enkel het betrokken schoolteam dat op de hoogte wordt gebracht, door het online platform dat de school beheerd.  

 

Wat zijn de voordelen van een registratie?

Vaak wordt er een soort van registratie bijgehouden om het proces van de leerlingen op nauwe voet te kunnen volgen. Door het hele team erbij te vertrekken is iedereen op de hoogte van de leerlingen en de nodige aanpak. Waarom doen sommige scholen dit heel uitgebreid en andere scholen niet? Dit is iets waar de school zelf voor kiest. Wij kiezen er persoonlijk voor om een ‘goede’, handige registratie bij te houden. Een registratie moet praktisch zijn en gemakkelijk te bereiken zijn. 

 

Hoe wordt er een registratie bijgehouden?

Dit kan op een papieren versie, dat wordt bijgehouden in een dossier. Ook kan dit door een online platform (houdt hier wel rekening met de privacywet). Een papiertje of een telefoontje naar de ouders ‘kan’ ook. (Zie praktijkvoorbeelden) 

 

Wanneer wordt er gewerkt aan de registratie?

Er kan samen met de leerlingen gewerkt worden aan de registratie, dit kan d.m.v. een tekening/gedicht/… . De schoolpsycholoog kan dit doen d.m.v. een checklist in te vullen. De klasleerkracht kan dit ook doen op dezelfde manier als de psycholoog.  

​

We merken dat er nog veel vragen niet beantwoordt kunnen worden. Zoals:  Wat moet en wat mag? Is er een wetgeving hierover? Wat wordt er verwacht? Hoe komt het dat het in iedere school ander is.

​

1. Curatief

  • Spoor B: Klasniveau

Curatief werken gaat over het aanpakken van ernstige gedragsproblemen, op maat van de onderwijs - en ondersteuningsbehoeften van leerlingen, leerkrachten en ouders, 'high-risk' voor het ontwikkelen van psychologische problemen. Het schoolteam implementeert hier crisisinterventie - en herstelstrategieënin het omgaan met escalerend en agressief gedrag.

 

  • Spoor A: Schoolniveau

Observaties en doelstellingen, die voortkomen vanuit curatieve maatregelen op leerling(en) - en ouder niveau worden systematisch afgestemd binnen het schoolteam, dit aan de hand van het handelingsgericht werken én aansluitend bij de zorgvisie. Positieve leerkracht-leerkracht relatiesen verbonden teamszijn hierbij cruciale bouwstenen, gekaderd binnen de thema's zelfreflectieen teamontwikkeling.

 

2. Ouderbetrokkenheid

 

In hoeverre moeten we ouders betrekken in de registratie van hun zoon/dochter op vlak van time-out? Communicatie met de ouders moet er altijd zijn, of dit onmiddellijk moet of enkel op een oudercontact is een aan de school zelf om dit te bepalen. Het is moeilijk om een grens te stellen in het communiceren met de ouders. Dit is intern af te spreken met het schoolteam.

 

Praktijk

​

​

​

​

 

afbeelding 1: Mogelijk registratiesysteem

​

​

​

​

 

afbeelding 2: Mogelijk registratiesysteem

​

Als we gaan rondvragen in de verschillende scholen zien we vooral dat er geregistreerd wordt in de leerlingvolgsystemen. Maar dit is niet altijd even zinvol. Vaak moet je lang zoeken voor je iets vindt in het dossier. Kunnen we dan zeggen dat dit een efficiënt werktuig is? Dat hangt van school tot school af. 

​

Wat we tijdens onze bezoeken wel als een goed en efficiënt werktuig zagen is het Havikboekje. Dit is een soort heen-en-weerschriftje. de ouders moeten dit elke week tekenen. Op het einde van iedere dag wordt er besproken hoe de dag is verlopen en dit wordt dan kort in het boekje genoteerd. Het noteren wordt gedaan a.d.h.v emoties mannetjes ( blij/triest/neutraal). 

De leerkrachten kunnen in dit boekje opmerkingen schrijven van die dag om de ouders up to date te houden. Dit soort van ouderbetrokkenheid kunnen wij alleen maar toejuigen. Ouders contacteren is ook anders in iedere school. We zijn bij scholen geweest waar er bij iedere time-out contact werd opgenomen bij de ouders en ook waar er geen enkele communicatie naar de ouders toe werd gebracht. 

​

Er werd wel overal een soort van registratie bijgehouden. Wat we ook regelmatig zijn tegenkomen is dat er binnen de time-out regelmatig met de psycholoog wordt gewerkt. Vaak zijn de psychologen de verantwoordelijke van de time-out ruimte. Zij contacteren de ouders en zij begeleiden de leerling. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de registratie. Want ze merken dat als ze dit overlaten aan de leerling dat zij deze boodschap verdraaien of gewoonweg niet vertellen.

 

Je kan de leerlingen ook confronteren met hoe vaak ze al naar de time-out zijn gegaan. Zo houden ze dit ook zelf bij. Het is belangrijk om leerlingen te confronteren hiermee omdat dit niet de normale gang van zaken is. Door een registratie bij te houden kan je ook werken met verschillende kleuren mapjes. Rood ( gestuurd) blauw (zelf gekomen). Je kan op het einde van het schooljaar een balans opmaken samen de leerling en zo kijken naar de vooruitgang die zij/hij heeft geboekt. Je werkt daardoor ook aan succeservaringen van de leerling. 

© 2018 by Time out team Proudly created with Wix.com

bottom of page